Schoon beton voor Villa 22º

Bij de bewoners van Villa 22º stond het gebruik van schoon beton bovenaan het lijstje van eisen bij het ontwerpen van hun woning. Bij de keuze voor schoon beton gingen architect en opdrachtgever all-in: het beton moest volledig in het werk gestort worden. Die keuze maakt het bouwproces veel ingewikkelder dan normaal. Loos Betonvloeren Zuid stortte de keldervloer en de monolietvloeren van dit ingenieuze ontwerp.

Complexiteit schoon beton

De complexiteit van de bouw met schoon beton zat grotendeels in het feit dat alle beslissingen vroeg in het bouwproces genomen moesten worden. “Er is bijvoorbeeld geen afwerklaag waar je later leidingen in kwijt kunt. Dus op het moment dat een onderdeel gestort is, kun je niks meer veranderen.” Dat vergde ook een andere manier van denken bij de onderaannemers. “In het begin hoorden we vaak: ‘dat bekijken we wel later’, maar dat kon hier dus echt niet”, aldus de architect.

Er zijn dan ook maar weinig bedrijven die zo een moeilijke en complexe klus tot het juiste eindresultaat kunnen brengen. Hendrix Bouw BV uit Elsloo is al bijna 60 jaar een betonbouwer pur sang die in zuid Nederland en België de meest complexe betonconstructies heeft gerealiseerd.

Zij gingen als hoofdaannemer de uitdaging voor realisatie van dit unieke project aan. Voor het storten van de monolietvloeren werd de expertise van Loos Betonvloeren Zuid ingeschakeld. “Toen wij werden gevraagd om voor dit project de betonvloeren van de kelder en de woonbetonvloeren van de woning te storten, hebben wij dan ook gelijk toegezegd om hier iets moois van te maken” aldus Arno Dohmen van Loos Betonvloeren Zuid. De uitdaging lag hem enerzijds in de indeling van de vloeren van de twee leefverdiepingen die volledig voorzien zijn van vloerverwarming. Anderzijds moesten we proberen zorg te dragen dat de bekiste, gladde wanden en de vloeren er ook werkelijk als één geheel uitzien.

De grens opzoeken

Volgens de architect moesten alle betrokken partijen de grens van het mogelijke opzoeken: “Anders hadden we dit eindresultaat niet kunnen bereiken’’. Hendrix Bouw BV heeft als hoofdaannemer een weergaloos staaltje van betonbouw in praktijk gebracht. Zeer moeilijke details met enorm veel wapening; het ziet er allemaal strak en goed uit. Dat de grens opzoeken ook voor de vlinderaars van Loos Betonvloeren gold, was duidelijk. In veel ruimtes moest zonder dorpels gezorgd worden dat de gehele vloer er als één geheel uit komt te zien. Dit is helemaal gelukt.

Loos Betonvloeren ook aan de basis van jouw bouwproject? Neem vrijblijvend contact met ons op.

[ssba-buttons]